Postergirls med vackra stammor

image7

Jo da sa att nu ar man Sarasas kandis. I morse mottes vi av att Rebecca avancerat fran brochyrbild till affish. Pa en stor affich sitter Rebecca leende med en Thailansk unge i knat. En unge som hon off the record aldrig sett fore fototillfallet men det spelar ju ingen roll sa lange som hon ar blond och ler. Senare samma dag fick vi sitta tillsammans med tva man fran lokala radiokanalen i Chiang Mai och spela in reklamjinglar. Vice direktoren sa att det var viktigt att det var native speakers som var skolans rost utat. Min native Swinglish gjorde sig tydligen utmarkt i Thailansk radio.  "Great Future Starts at Sarasas Affiliated Schools"  Hur uttalas egentligen Affiliated? Inte vet jag sa jag svangde till med nat men alla var glada och nojda. Vi vantar nu med spanning pa bilderna fran gardagens photoshoot. Rebeccas fantastiska pianospelande kommer bli vida kant over Thailand men  jag ikladd haxhatt, ja det vet jag inte vad de ska gora med.

Varfor ar ingen intresserad av min vaska?

Varfor har ni inte kommenterat min vaska? Ja, jag vet att jag gick emot vad jag skrev tidigare om att  jag far handla pa H&M tills jag blir rik. Men bojkotta mig inte for det . Jag har faktiskt tankt, tank om jag aldrig blir rik. Jag vill inte handla pa H&M for alltid. och sen sa kan ju faktiskt denna vaska vara akta... Eller hur? Det kanns sa och den luktar underbart. Sen passar den utmarkt till min tajta, svarta pennkjol med hog midja och min vita blus i Thaisiden som  jag syr upp just nu. Alskar mitt teacher mode. Eftersom vi i dag aven fick reda pa att vi inte ens far ha kostymbyxor utan bara kjol sa ar ju mitt nyfunna intresse av kjolar och blusar ypperligt.

Nar jag inte filosoferar om min nya vaska, hanger hos skraddaren eller drommer om vackra Nick sa jobbar jag faktiskt. Dagarna ar inte sarskilt effektiva men de ar langa. Elever att intervjua har namligen en tendens till att dyka upp strax fore fyra och da ar det ju bara att stanna och gora sitt jobb.  Forutom att gora intervjuer har vi dag agerat modeller for nya katalogen for Sarasas Chiang Mai. Rebecca har blivit fotograferad nar hon latsas spela piano och jag ikladd haxhatt lasande for ej existerade elever. Spannade och omvaxlande arbetsuppgifter!!!

Annars gar munnen i ett pa froknarna fran Sverige. Rebeccas oron har ramlat av vid det har laget av allt mitt snack om livsavgorande saker som vaska eller icke vaska och saklart  en speciell man 70 mil bort. Dock ar det nastan mest synd om var kara thailanska kollega Kittjapol som far lyssna pa oss bada ( uttalas Kitjapohn, inte sa logiskt for mitt svenska ora men det ar det inte manga namn som ar logiska har i Thailand. Vet ni,  alla har ett nickname som inte har nagonting med deras vanliga namn att gora och det roligaste ar att de flesta ar engelska ord som Schampoo, Ham, Pizza, och Mint.  Kul att heta Pizza men mycket underhallande for oss faranger.  Rececca hade nyligen en kille pa intervju som hette Jedi, ni vet som i Star Wars. Galet!) Ok, ater till Kittjapol historien, han tvingas lyssna pa mitt och rebeccas snack om allt ifran svenska kantareller till galna kulturkrockar. men mest av allt far han nog besvara vara miljoner fragor om allt. Inte latt nar har ar nyanstalld sjalv och var kultur ar att veta allt langt i forvag och hans ar att fa reda pa saker en minut innan det sker.

Nu maste jag sluta, ska maila en skonhet, men till nasta gang LOVA MIG kommentera min vaska!

Gillar ni min nya vaska????????

image5

image6

Tillbringade ett antal timmar igar i en vaskaffar igar. Har ju ett riktigt dilemma angaende kopior som ni vet. Denna var dock riktigt fint skin och ser ut som den akta.  I min tankevarld sa ar den det oxa, ni vet den ar gjord pa samma fabrik och allt det dar. Jag  maste tro att det ar sa annars far jag angest. Den har iaf forgyllt hela dagen i dag. Matchar min Teacher outfit.

Klipp & Klistra & karleksgrubbel med Teacher Karolina

Forberedelserna infor oppningen av Sarasas Chiang Mai ar i full gang och vi gor viktiga saker ma jag saga. Jag och Rebecca har tillbringat ett antal timmar med att namnmarka allt vart kontorsmatrial. Detta ar nodvandigt menar vice direktorn for vissa Thailandare kan ha valdigt langa fingrar.  Hon ar oxa valdigt noga med att  paminna oss om att hon ar VICE director not WIFE director. Mycket cool kvinna!  Jag har namnmarkt pennor, linjaler tejphallare med teacher Karolina och klistrat sma hjartan runt. Det skadar ju inte attt att gora det lite extra fint och sedan vill jag ju aven spegla mitt inre dar hjartan blandas med realismens trakiga bokstaver. 

Trots dessa timmar klipp och klistring, grubblande pa varfor karlek ska vara omojligt for just mig sa ar livet grymt. Alla ar super trevliga och riktigt roliga och vi far faktiskt lite ansvarsfulla uppdrag  som att  lagga scheman och intervjuar nya elever. Vi dricker massa kaffe, blir serverade konstiga Thailanska luncher som oxskinn (At inte det) och skrattar en massa bade med och at vara Thailanska kollegor. Nya manniskor dyker upp varje dag  och vi slutar aldrig forvanas av den Thailanska kulturen. Idag fick vi tex reda pa skolans anstallningsformular innehaller en checklista med punkter som: Ar den arbetssokande beautiful eller behover den improve his or her clothing.

Livet i Thailand fortsatter och det kanns som det kommer ta lang tid innan jag vill aka hem.


Kar?

Det hander nar  man minst anar det sager dom. Sakert, sakert sager jag som har vantat  i snart 5 ar pa att fa pirr i magen och svettiga handflator.  Ja, men sa helt plotsligt sa hander det, hjartat slar lite fortare och jag  kan inte slita blicken fran honom. Det ar nastan lite komiskt med tanke pa mitt forra inlagg att  detta hander mig samma kvall. Han ar faktiskt nastan precis som min harliga trearing men betydligt mer manlig vilket jag ar oerhort tacksam for. Men det finns ju alltid ett men, speciellt i min positiva varld. Jag flyttade igar, nastan 70 mil ifran honom. Sa dar far jag igen for allt elakt jag gjort i mitt liv.  Det enda som jag kan gladja mig med ar att det ar narmare nu an om han hade varit i Australien (aussie kille) och jag i Sverige.


Varldens underbaraste kille!

Han har varldens vackraste leende.  Ett leende som ar omojligt att inte besvara. Han ar charmig, glad och rolig. Han far mig och skratta och tillsammans med honom har jag aldrig trakigt. Och han har bara ogon for mig...
Tank nar man antligen traffar nan som ar sa dar fantastisk, da ar han bara tre ar.

Tandlakaren

Open you mouth please, close your mouth please, wash your mouth please. Det kostade 150 kronor, tog 20 minuter och det kandes nastan lika bra som nar jag varit hos min favorit tandlakare i Goteborg. Sa nu har jag rena, polerade tander och en neongron porslinstand att ha tandpetar i.  Rebeccas pappa fick ingen present for an efter flera besok och Rebecca har inte fatt nan alls, detta maste ju betyda att jag har extra fina tander. 
Skillnaden mellan att ga till tandlakaren i Thailand och Sverige ar forutom att man far duktighetspresenter aven som vuxen, att man far ha en stor tygbit over ansiktet med ett hal for munnen. Kanns ganska konstigt var i morker i 20 minuter men samtidigt ar det otroligt befriande att slippa se in i tandlakarens nasa. Slutsats: tandlakaren i Thailand far absolut godkant.


Shopping i Thailand

Billigt, billigt! Ja det är ju det man tänker när man tänker på Thailand. Saken är den att när man avverkat tre par 30 kronors skor på en vecka och fötterna blöder av skavsår då är det inte så billigt längre. Efter denna insikt och en viss strävan efter ett vackert yttre har jag nu upptäckt Pierre Cardin skor. Grymt snygga och fantastiskt sköna även om klacken är nästan en dec hög. Kan det bli bättre? Jag och Rebecca är rörande överens om att det nu inte finns några andra skor för oss. Våra steg är så mycket lättare när Pierre Cardin pryder dem.

Vi är även glada för att vi faktiskt fått köpa dessa tofflor på klack. För här i Thailand är det inte alls självklart att man får köpa och prova vad man vill. Här bestämmer biträderna vad som är lämpligt.  "You are too big"  är ett vanligt svar när man vill prova ett klädesplagg. Häromdagen ville Rebecca prova en kjol men fick ett blankt nej. Biträdet tog därefter upp ett måttband och mätte Becca runt midjan och sedan kjolen, tog upp en miniräknare och räknade ut differansen och visade med ett stort leeende upp resultatet som visade att kjolen var för liten. Vilken service, eller hur? Lika god service fick vi en timme senare när vi står i kassan på mataffären Big C.  Vi hade handlat ganska mycket och när maten rullar på bandet , tar  jag ner två mentosrullar från hyllan vid kassan och lägger på bandet. Kassörskan tar då och lägger tillbaka dem. Allt annat fick vi köpa, frukt och bröd mm men inte godis. Vi gjorde ingenting, blev så förvånade att vi bara skratta. Kanske tyckte hon att vi var feta faranger  som inte ska äta godis, vem vet?

Förra veckan  i Bangkok hade jag dock ett uppsving i mitt självförtroende och lyckades helt förtränga min jättekvinnalook. Jag vandrade självsäkert in på ett inhemskt shoppingcenter som inte på något sätt är anpassat efter västerläningarnas större kroppshydda. Jag hittade två jättesöta kjolar med hög midja storlek one size. Ingen provhytt fanns det och sjävuppfattningen var en aning skev den dagen, kan ha varit värmen, kan ha varit något annat. Men jag köpte båda två. Åter på hotellet fick jag dra kjolarna över huvudet för att de inte gick över låren och resultatet var en rosa (solar utan solkräm, mindre lyckad ide) julgris som inte kunde gå för att kjolen var så tajt. Jag lämnade kjolarna till hotellstäderskan och tröstade mig med att de var så billiga. Dagen därefter började jag banta, helt utan Big C kassörskans hjälp ( Bantningen höll två dar, sedan upptäckte vi att Tescokassörskorna inte var lika strikta med godisförsäljningen).

Alla hjärtans dag!

image3

Teacher Karolina hade hela skjortan fylld av små hjärtklistermarken och väskan fylld av små godishjärtan. Ganska gullig Alla hjärtans dag faktiskt och till raga på allt var jag utbjuden pa middag pa  Rangsits kanske enda restaurang med utsikt over floden. Romantic!  Sorgligt nog, var det min chef Miss Boonchoo som bjudit ut mig och Rebecca. Anledningen var officiellt, att vi skulle diskutera var flytt till Chiang Mai men diskussionen var mer om senaste skvallret på skolan och om Miss Boonchoos bibelstudier. Miss B tror nämligen att Beccas kunskaper i bibellära är lika stora som hennes. Hon menar att de förstår varandra på en djupare nivå. Hur hon kan ha fått detta så om bakfoten måste ju bero på Beccas oerhörda förmåga att nicka och le. Eller är det att hennes morfar var präst?  Miss B envisades  med att säga saker som " As you remember Rebecca in Matthew chapter 5." Vi höll på att bryta ihop för Becca kommer inte alls ihåg vad som står i Matteusboken, av den enkla anledningen att hon inte har läst den. Som att jag inte fick nog av religion i Nigeria!  När Miss B tyckte att vi var klara med bibelsnacket var det dags att avhandla de manliga farangerna på skolan men nar hon fällde kommentarer som "Joel looks very good without clothes, Paul is better with " när hon berättade om ett poolbesök. Ja, då ville iaf inte jag vara med längre.  

Min fantastiska Alla hjärtans dag avslutades med ett kilo godis framfor Blood Diamond. Grät floder och nu kommer det ta veckor att få den ur huvudet. Men det är bra att få distans till sitt liv.

Happy valentine!


Till alla som tycker att Thailand ar fantastiskt

Jag tycker ocksa att Thailand ar fantastiskt men det finns alltid ett men... Och med tanke pa att jag ar kand for att vara sa oerhort positiv sa maste jag har redovisa mina men:

1. Det ar gott med kyckling och ris, men inte varje dag
2. Det ar trevligt med leenden, men det gor ont i ansiktet nar man maste le hela dagarna, hela tiden
3. Det finns smakryp i alla lander, men thailanska myggor orsakar storre myggbett  an svenska och de kliar fasansfullt
4. Det ar underbart med sol och 30 graders varme, men inte nar du ar tre timmar fran narmsta strand och du maste ha strumbyxor och hogklackat pa dig. ( Hade ingen aning om att fotterna kunde svullna upp sa mycket, klumpfot varje kvall)
4. Det ar mysigt att leva lite primitivt, men inte nar det aldrig finns vatten och toaletten inte gar att spola
5. Det ar fantastiskt att lara kanna den thailanska kulturen, men inte nar kulturen innebar att du aldrig far nagra besked, vilket innebar att du alltid lever i ovisshet
6. Det ar givande att leva nara lokalbefolkningen, men inte nar de stanger av ens vatten bara for att man ska be dem om hjalp.


Teacher Barbie

image3image2

Har  pa Sarasas ar man verkligen larare, ja aven om jag inte arbetar an sa tilltalas jag alltid som Teacher Karolina. Det kanns faktiskt ganska roligt att ha en riktig titel. Det kanns liksom som jobbet blir lite viktigare. Dock har bade eleverna och de andra lararna lite svart att uttala mitt namn. Jag vet inte om det ar uttalssvarigheterna eller faktumet att jag ar blond som har lett till att jag idag horde att vissa elever inte alls kallar mig  kallar mig for Teacher Karolina utan Teacher Barbie. Nu kanns det inte alls kanns lika professionellt. All yrkesstolthet och professionalitet forsvann sparlost. Kanske svavade de ivag pa ett rosa moln?


Faranger i Thailand

Eftersom jag  spenderar mina dagar gorande ingenting sa har jag utvecklat intresset att tjuvlyssna pa folk. Ja for vad ska man annars gora nar man stamplar in halv atta och sedan inte har en enda arbetsuppgift fram till fyra? Jag dricker nagra koppar kaffe, observerar nagra lektioner, roker nagra cigg och sa tjuvlyssnar jag pa folk. Efter endast tre dagars lyssnande vill jag dock skaffa oronproppar. Givetvis tjuvlyssnar jag bara pa de som talar engelska efter som jag inte forstar thailanska. De som ar engelsksprakiga ar dock slangtalande arbetarklass man som ar smatt overviktiga med ett ej smickrande yttre,  alla fran fran England eller Australien.  De drar sexistiska skamt och vet allt om hur varlden ar, Thailand i synnerhet.  De talar om vilka slott de kan bo i , i Thailand for samma pengar som en trang lagenhet i London. De talar om att man maste kunna lita pa sin fru sa att hon inte bara tar en for pengarna. Jag sitter tyst  och lyssnar.  For jag deltar inte i dessa diskussioner, for jag pallar inte. Jag ar socialt handikappad i dessa sammanhang. Jag har absolut inget att saga till dem. Jag tycker de ar sorgliga, patetiska, misslyckade man som ar ihop med tjejer som de inte kan prata med. Har ar de nagot tillskillnad fran i sina hemlander. Har har de snygga fruar eller flickvanner aven om de ser ut som skit sjalva. Tanken har dock slagit mig att aven jag kanske ar just sa dar sorglig. Jag har ingen thailansk toyboy och jag tror inte att jag vet allt om varlden men jag ar ju oxa har. Och de jobbar iaf  under dagarna tillskillnad fran mig.

Utseende ar viktigast

Pa Sarasas Skola i Rangsit ar ingenting som hemma pa svenska skolor i Goteborg. An sa lange har jag tillbringat tva dagar har och det jag har lart mig ar foljande: Talamod ar ett maste och det ar inte kunskapen du besitter som ar viktig utan det ar hur du for dig och ser ut. Talamod darfor att jag annu inte fatt nagot besked om vad jag ska gora eller vilken klass jag ska undervisa. Det ar nya besked hela tiden och det jag gor ar att vanta pa att fa reda pa vad som kommer handa.

Lyckligtvis har jag blivit val accepterad  tack vare  en shopping runda i Hong Kong med min fashionabla faster. Det mina ikke engelsktalande kollegor sager till mig ar: Good style and beautiful och det de vill veta om mig ar om jag ar gift och hur gammal jag ar. Det ar det viktigaste, vad jag har for utbildning och vad jag kan verkar an sa lange vara ointressant.  Nar en Thailarare fragar eleverna vem som ar vackrast teacher Karolina eller hon sjalv borjar jag undra var detta ar pavag. Sa har vandrar jag omkring pa skolan ikladd min pennkjol, utan nagot att gora. Men alla  verkar nojda med mig, sa jag ler for jag far ju betalt och forr eller senare far jag val arbetsuppgifter oxa.


RSS 2.0